Študija združenja NGVA Evropa je pokazala do 60 % nižje emisije NOx pri tovornjakih na plin kot v primeru tistih na dizel. 


Po poročanju združenja NGVA Evropa, ki spodbuja uporabo zemeljskega in obnovljivega plina v transportu, velja utekočinjen zemeljski plin (UZP) za bistveno čistejši vir. Agencija se je s konkretnimi podatki odzvala na objave rezultatov ene od organizacij s področja transporta in logistike, ki je trdila nasprotno.


NGVA je ob tem poudarila, da je v obdobju zadnjih dveh let izvajala obsežno eksperimentalno kampanjo, ki je z obsežnimi meritvami pokazala, da imajo tovornjaki na zemeljski plin v povprečju od 40 do 60 % nižje emisije dušikovega oksida kot enakovredni dizelski motorji. External link opens in new tab or windowCelotno študijo si lahko ogledate tukaj. Združenje pa ob tem dodaja, da je obstoječa infrastruktura za polnjenje vozil z utekočinjenim zemeljskim in  stisnjenim zemeljskim plinom  popolnoma združljiva z vsemi vrstami obnovljivih virov.


V Evropi se nahaja že več kot External link opens in new tab or window230 polnilnih postaj na LNG. Z izvedbo številnih projektov, ki jih spodbuja Evropska unija se bo mreža še razširila v prihodnjih letih. Tudi v okviru našega projekta je do konca 2019 predvidena otvoritev polnilnice v Reki in nato v 2020 še v Ljubljani.