Delujoča je tudi zadnja – tretja postaja z utekočinjenim zemeljskim plinom za tovorna vozila, ki so bile predvidene v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope oziroma programa Connecting Europe Facility (CEF).

 

Družba Butan plin v okviru programa External link opens in new tab or windowConnecting Europe Facility (CEF), ki ga vodi External link opens in new tab or windowCINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), vzpostavlja mrežo polnilnih mest z utekočinjenim zemeljskim plinom (UZP oz. en. LNG) za tovorna vozila v Sloveniji in na Hrvaškem. Po letu 2018, ko je bila v Sežani odprta prva tovrstna postaja v Sloveniji, je nato sledila še postaja v Hrvaški Reki, pridružuje se ji še postaja v Ljubljani.

Črpalka v Ljubljanise nahaja na Letališki cesti, deluje kot samopostrežna in je uporabnikom na voljo vse dni v letu (24/7). Za uporabo le-te morajo novi uporabniki skleniti pogodbo z Butan plinom in pridobiti plačilno kartico, ki jim omogoča polnjenje. Naročila oziroma več informacij glede pogojev poslovanja lahko potencialni uporabniki pridobijo na External link opens in new tab or windowsilng@butanplin.si.

Uporaba UZP-ja prinaša okoljsko čistejšo pogonsko alternativo za cestni tovorni promet, nižjimi emisijami v izpuhu in nižjim nivojem hrupa.