Družba Butan plin Slovenija ob partnerskem sodelovanju s svojo sestrsko družbo na Hrvaškem v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope oziroma programa Connecting Europe Facility (CEF) vzpostavlja mrežo polnilnih mest na utekočinjen zemeljski plin (UZP oz. en. LNG) za tovorna vozila. Na novo postavljeni črpalki CroLNG na Kukuljanovem blizu Hrvaške Reke so nedavno z LNG napolnili prvo tovorno vozilo. Postaji v Sežani, ki so jo otvorili januarja 2018, se torej pridružuje še lokacija na Hrvaškem, pomladi 2020 pa sledi še odprtje druge postaje v Sloveniji – ta bo v Ljubljani.


V četrtek, 5. decembra 2019, je potekala svečana otvoritev na Kukuljanovem, ki sta jo pozdravila pomočnik ministra za pomorstvo, promet in infrastrukturo na Hrvaškem, gospod Alen Gospočić in pomočnik ministra za zaščito okolja in energetiko Domagoj Validžić. Po besedah Davorja Borića, vodje projekta postavitve postaje na Hrvaškem pri družbi Butan plin, si bodo prizadevali za nove lokacije – najprej v Zagrebu in Slavonskem Brodu.
Omenjen projekt CEF v skupni vrednosti skoraj 2,5 milijona evrov zajema dve postaji na LNG v Sloveniji in eno na Hrvaškem ter je polovično sofinaciran s strani družbe Butan plin. S postajo na Kukuljanovem je Hrvaška končno vključena v projekt t.i. »LNG Blue Coridors« v Evropi in je s tem postala del evropske infrastrukture z UZP - kot nizkoogljičnim alternativnim gorivom za težka cestna vozila.

Postaja na Hrvaškem je v neposredni bližini sedeža ene večjih logističnih družb glede na število tovornih vozil na Hrvaškem – podjetja Manšped, ki je že pokazalo interes glede menjave voznega parka iz dizelskih na plinske tovornjake. Izvajalci projekta si seveda želijo, da temu zgledu sledijo tudi drugi prevozniki.

Foto: Butan plin