Podjetje Volvo Slovenija je v uporabo predalo prvi vozili na utekočinjen zemeljski plin plin (UZP oz. en. LNG). Za nakup se je odločilo podjetje SIGR Bizjak iz Jesenic.


Volvo, ki je po poizkusni proizvodnji letos pričel s serijsko proizvodnjo vozil na LNG pogon pričakuje, da bo za tovrstna vozila razmeroma veliko zanimanje, še posebno v predelih, kjer je dovolj velika gostota plinskih polnilnic. V prihodnjem mesecu lahko v Sloveniji pričakujemo naslednja vozila Volvo na LNG pogon. Zanimanje za tovrstna vozila in prihod novih prevoznikov z vozili na LNG pozdravljamo tudi v  Butan plinu v okviru projekta SiLNG.

Posebnost vozil Volvo FH 460 4 x 2 -LNG je ta, da je vozilu dodan manjši rezervoar za dizelsko gorivo, ki omogoča vožnjo v zasilnem režimu - s hitrostjo do 10 km/h, za primer če vozilu zmanjka plina.V podjetju SIGR Bizjak, ki ima več kot 80 letno tradicijo, veliko prevozov opravijo na relaciji Nizozemska - jugovzhodna Evropa, večinoma čez Avstrijo in Nemčijo, kjer je dovolj polnilnic. Poleg tega so vozila na UZP na nemških avtocestah oproščena cestnine, kar bo tudi deloma upravičilo ekonomski nakup teh vozil, ki so do tretjine dražja od klasičnih dizelskih.

V podjetju Volvo Trucks krepijo razvoj tovornih vozil na plin (LNG) za težke regionalne prevoze in prevoze na velike razdalje, kar pozdravljamo tudi v okviru projekta SiLNG.