Hrvaški javnosti smo predstavili aktivnosti projekta SiLNG in načrte za izgradnjo novih polnilnic ob hrvaških avtocestah do leta 2025.


Prva polnilnica za utekočinjeni zemeljski plin (UZP) oziroma LNG za gospodarska vozila na Hrvaškem bo odprta predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta. V partnerskem podjetju Butan Plin iz Novigrada načrtujejo postavitev LNG-polnilnic do leta 2020 v vseh večjih hrvaških mestih, celotno nacionalno mrežo pa naj bi dokončali do leta 2030. Kje bo zgrajena prva polnilnica - v hrvaški prestolnici ali na Reki - pa je v največji meri odvisno od interesa cestnih prevoznikov. Do leta 2025 pa je v načrtu izgradnja vsaj 11 polnilnic ob hrvaških avtocestah.


Vsaka polnilnica bo stala približno milijon evrov, pri čemer bo približno polovico denarja zagotovljenih iz skladov Evropske unije. Uvajanja LNG v cestni promet na Hrvaškem je del projekta, ki ga finančno podpira Evropska unija iz programa instrument LNG za povezovanje Evrope. Predvidena je tudi izgradnja polnilnic v obmorskih pristaniščih, ki so namenjena ladijskemu prevozu, predvsem trajektom. Prvo tovrstno polnilnico naj bi zgradili v Splitu. Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo do konca desetletja postavili tudi LNG-terminal ob otoku Krk.